« Terug naar overzicht

Jubileumconcert 27 oktober 2018

Na drie jaar voorbereiding was het eindelijk zover. 27 oktober 2018 ons jubileumconcert: de Meulezengers blieve verrasse!

Op donderdag 25 oktober hadden we de allerlaatste repetitie voor ons jubileumconcert. Met die repetitie kwam een einde aan een lange serie verlengde repetities. Na afloop heerste het gevoel: "wij zijn er klaar voor!"

Het is voor menig Meulezenger geen eenvoudig traject geweest. Zeker voor de leden die nog niet zo lang zingen is het een hele kluif geweest om zich het geprogrammeerde repertoire eigen te maken. Het programma bestaat uit 26 nummers . Bij 19 van de 26 nummers dient het koor een bijdrage te leveren. Van die 19 nummers zijn er 10 die niet eerder voor een groot publiek werden gezongen. Om die reden was het niet alleen voor de nieuwere leden een hele opgave om in te studeren.

Voor de organisatie van dit concert werden de eerste stappen al in oktober 2015 gezet. Vanaf die tijd is de organisatie gestart en de intensiviteit van vergaderen, organiseren en regelen toegenomen. Met de vele commissies die voor dit doel in het leven werden geroepen werd ongeveer de helft van de leden een actieve rol toebedeeld. Daarnaast werd er nog een beroep gedaan om tal van externe mensen die ons konden helpen een succesvol concert in de Maaspoort te organiseren.

Zaterdagmorgen kwam al een hele ploeg bouwers in de Maaspoort bijeen om alles klaar te zetten en de zaal klaar te maken voor het concert. Tegelijkertijd werd gewerkt aan de geluidsinstallatie, het licht en bereidde het beamteam zich voor op de visuele effecten die tijdens het concert geprojecteerd zouden worden.

Vanaf half twee begon het combo aan de soundcheck en om twee uur waren ook de leden van de Harmonie en de Meulezengers aanwezig voor de soundcheck en de doorloop van het programma. Onze solisten meldden zich ook tijdig waarna tot 5 uur stevig doorgewerkt werd om alles ingeregeld te krijgen en het hele programma nog een keer door te lopen. De laatste aanpassingen in het draaiboek werden gemaakt. Daarna snel naar huis, eten, douchen, scheren, omkleden en om half acht weer terug zijn in de Maaspoort


Om half acht zijn alle leden van het koor en de harmonie weer terug in de Maaspoort. De stropdassen hangen klaar aan de kapstok. Enkele leden leggen tientallen knopen in de rode "sliepse". Een laatste check en de mannen staan er piekfijn op in hun nieuwe vestjes We bewonderen alvast het programmaboek dat alle verwachtingen overtreft. Er wordt nog wat water gedronken of lax vox oefeningen gedaan om de stembanden alvast voor te bereiden. De laatste mededelingen van de organisatie en instructies voor het opstellen worden gedaan. Een wat nerveuze spanning, maar we zijn er echt helemaal klaar voor. 20:00 uur. Twan Jacobs komt zeggen dat de bezoekers geacht worden om 20:10 in de zaal te zitten. We hebben ongeveer 720 stoelen verkocht. De Maaspoort zit dus nokvol. Alle zengers naar boven en opstellen. De voorzitter met bloemen en microfoon door de foyer de trap op naar de ingang boven. 20:15 uur. We staan op onze plaatsen, in het donker. Het scherm licht op en de introfilm begint te draaien. De piano speel de eerste tonen van Vader stad en de saxofoon begint mee te spelen. Op een voor het publiek onzichtbaar teken draaien de eerste tenoren zich naar het publiek en zingen de eerste tonen: "Heej in dees stad, zien weej gebaore", vervolgens draaien de tweede tenoren, de bassen en tot slot de baritons. We zijn begonnen! 

Voorzitter Leo Steegs houdt de openingstoespraak kort en krachtig. Tussendoor geen aankondigingen maar een vlot lopende afwisselende voorstelling met een enorm gevarieerd programma. Voor we het weten is het kwart over negen en zit de eerste helft er alweer op. We hebben een uur in de houding gestaan, maar dat uur is voorbij gevlogen. We mogen even van het podium af voor een wel verdiend...... flesje water!


Beneden krijgen we complimenten van onze stagecoordinator Twan Jacobs. Slecht drie minuten van het schema afgeweken. Klasse! We merken zelf al dat alles loopt zoals we dat gepland hadden. De wisselingen op de bühne gaan vloeiend en iedereen weet wat van hem/haar verwacht wordt. De pauze is maar kort. We mogen alweer naar boven terwijl de zaal weer volstroomt met het publiek. Het koor staat achter het doorzichtige doek klaar, de solisten voor "Nearer my God to Thee" stappen naar voren zodra het dook omhoog gaat en we zetten de eerste tonen van dit a capella stuk in. De tweede helft is van start gegaan! Ook die gaat in sneltreinvaart voorbij. Het publiek wordt alsmaar enthousiaster terwijl we naar de slotact toewerken. Bij Music van John Miles worden alle registers opengetrokken: Meulezengers, Combo, Harmonie, Roel, Nienke en Susan werken samen naar een muzikaal slot.

Het inmiddels kwart voor elf. Het publiek is enthousiast en geeft een lang en welgemeend applaus. De voorzitter spreekt het publiek toe en krijgt de bossen rozen die hij bij de opening bij zich had weer in de handen gedrukt: "Ik gaef ein roeës aan idderein" zongen we bij ons openingslied "Vader Stad". Dat gaat te ver met 720 bezoekers. Ter nagedachtenis aan de leden Louk Huibers en Leo van der Leeuw gaan de rozen naar Annemie Huibers en Helma van der Leeuw. We hadden beide heren graag bij het concert gehad willen hebben. Op deze manier weten zij dat ze in onze harten zijn. Na de artiesten bedankt te hebben zingen we nog "Veur altied Venlonaer" als toegift en dan is het voorbij.

Na afloop hebben we vele felicitaties en enthousiaste reacties in ontvangst mogen nemen. "Volgend jaar weer?" wordt meermaals gevraagd. Volgend jaar weer? Ik denk het niet, maar zeg nooit, nooit. Wat blijft hangen is wel een enorm tevreden gevoel. Zo'n gevoel smaakt naar meer....